Användarnamn

Hur gör man en Spritz?
2022-06-04 @ 00:00:00
Norra Italiens pärlande sommardrink har blivit en enorm succé världen över och Aperol Spitz har sommar efter sommar varit mångas favoritdrink.

Efter en lång vinter är sommaren äntligen här.

En av mina absoluta sommarfavoriter är Spritzen.
Norra Italiens pärlande sommardrink har blivit en enorm succé världen över och Aperol Spitz har sommar efter sommar varit mångas favoritdrink.

Aperol har fått sitt namn från det italienskans ”apero”, som betyder öppna.
Drinken är från början en aperitivo, en aptitretare, men avnjuts även som en longdrink eller törstsläckande förfriskning. 
Aperol Spritz är både alkoholsvag, uppfriskande och läskande.
Spritzen är en vinbaserad cocktail perfekt att dricka under dagen men lika bra på att hålla festligheterna igång långt in på natten. 

Spritzar är enkla att göra. De kräver inte mer än tre ingredienser.
Det klassiska receptet består av 3 delar mousserande vin (Prosecco), 2 delar italiensk aperitif eller bitter (som Aperol eller Campari) och en skvätt sodavatten plus en apelsinskiva och is. 

Nya varianter
Men det finns fler spännande spritzar att testa.
Testa gärna att variera spitzen lite. Byt den italienska bittern mot Pimm's, Lillet, Averna eller någon annan bitter eller liknade som du gillar.
Det finns numera an mängd olika bitters med spännande smaker som apelsin, choklad, lime med flera.
Vill du ha mer bubblor och eller en svagare drink adderar du mer sodavatten eller bubbel.

Spitz på PickNick
Vill du snyggt och enkelt bjuda en spitz på picknick kan du ta med lagom mycket bitter i en tålig flaska eller termos. Gärna en flaka som håller kyla eller så placerar du flaskan i kylbagen tillsammans med en kyld flaka bubbel. Det finns smarta kylmaschetter som håller flaskan kyld länge.

spitz
Alkoholfria alternativ
Alkoholfri Aperol Spritz finns nog inte men det är enkelt att fixa ett gott alkoholfritt alternativ till chaufförer och andra som inte dricker alkohol. Blanda alkoholfritt mousserande vin och en bittersöt dryck exempelvis Sanbitter som finns på små illröda flaskor eller blodgrapesaft och bubbelvatten.

Tilltugg till Aperol Spritz
Kombinationen av bitterhet och sötma som är så typisk för Aperol gör att en spritz passar till många typer av tilltugg.
Drinken passar fint till  traditionella italienska småplock så klaade cicchetti som kan göras på kött, ost, fisk, grillade grönsaker eller annat gott. Spritz passar även till oliver och färska frukter som vindruvor, apelsiner och jordgubbar eller med lufttorkad skinka, salami och ostar.

Vilka glas ska Spritzen serveras i?
Stora glas är att föredra. Det klassiska sättet att dricka Aperol Spritz är i ett stort och generöst vinglas med stor rune eller avlång kupa och hög fot.
Men Aperol Spritz går att njuta i många olika typer av glas, från klassiska spritzglas och vanliga rödvinsglas till longdrinkglas.  

Historien bakom Aperol Spritz
Det tyska namnet på en klassisk italiensk drink är lite förvånande.
Antagligen härhör det från den österrikiska ockupationen av Italien under 1800-talet.
Namnet kan komma från det tyska verbet ”spritzen”, som betyder spraya men det kan också komma från namnet på de mousserande österrikiska vinerna.

De tyskspråkiga gränssoldaterna sägs ha blivit förtjusta i de lokala vinerna från Veneto men eftersom de norditalienska vinerna var kraftfullare och mer alkoholstarka än de var vana vid började de spritza vinet med vatten.

Vanligt vatten ersattes under senl med sodavatten och vinet byttes ut mot bittra aperitifer. För att göra den enkla drinken lite lyxigare började man även blanda i mousserande viner.

Vid handelsmässan i Padova 1919 visades Aperol första gången upp för världen.
Bbröderna Luigi och Silvio Barbieri från familjeföretaget Fratelli Barbieri hade då arbetat i sju år med att utveckla den perfekta aperitifen.
Receptet de tog fram i sin lilla vinbutik i Padova är detsamma i dag som för 100 år sedan. Exakt vad som ingår är hemligt men det är ganska enkelt att urskilja toner av pomerans, bittra och söta apelsiner, rabarber och kinin.

spitz

Gin- & tonicglas på fot 2st
För drinkar i kupa
259 kr
Kylmanschett för flaskor
Kylwrap med smart botten
174 kr
Oliver gröna Nocellara
Testa en ursprungsskyddad oliv från Sicilien. Så god!! Love it.
59 kr
Picknick-korg i pil med rödrutigt tyg
Klassisk korg för utflykt
465 kr
Pick-Nickfilt randig blå & vit
Randig klassiker för utflykten
210 kr
Kylväska 17,5 liter randig Blå & Vit
Randig klassiker för shopping & utflykt
211 kr
Cantuccini Toscani Italienska biscotti
Läckra små hantverksskorpor med mandel
69 kr
Vinglas i plast
"Okrossbara" glas
96 kr
Balloonglas för vin eller GT i plast
"Okrossbara" gin-tonic-glas
86 kr
Nduja di spilinga
Bredbar ursprungsskyddad salami på burk
95 kr



Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: numnBp (motverkar spam)
Inga kommentarer