Sriracha het chilisås

Användarnamn

Sriracha den hetaste chilisåsen
2018-05-18 @ 10:30:00
Het i dubbel bemärkelse är Sriracha. En riktigt stark chilisås eller kanske en ketchup för vuxna.
Srirachasåsen blev plötsligt den hetaste såsen på maten. I dubbel mening...

Sriracha är en riktigt god chilisås som kan ätas till det mesta i matväg för att sätta smak och hetta på anrättningen och tillvaron. 
Sriracha har snabbt blivit en superpopulär sås i Sverige. Ursprunget är lite ovisst men en vanlig åsikt är att såsen först gjordes av thailändsk kvinna vid namn Thanom Chakkapak i staden Si Racha (eller Sri Racha). 

Enligt den thailändska "Chomrom Rak Si Racha" (en förening för Sriracha-älskare) gjordes den första såsen i Si Racha av burmesiska sågverksarbetare.
En kvinna som hade en liten butik i Si Racha där arbetarna köpte chili, salt, ättika och socker började själv tillverka samma sås som sina kunder som hon sen sålde.

Snart började också en av kunderna, Kimsua Thimkrachang, att köpa stora mängder chili, salt, vinäger och socker.
Han gjorde en chilisås som han sålde under namnet "Sauce Si Racha Traa Phukhao Thong" (Golden Mountain Brand Si Racha sås) med en bild av Golden Mountain Temple på etiketten. Dess namn var "Si Racha Phanich".

Chilisås

Den kanske mest kända srirachan görs av det amerikanska företaget Huy Fong Foods. Företaget grundades 1980 av David Tran som då emigrerat från Vietnam till USA.

Sriracha tillverkas av solmogen färsk chili som lagras i minst tre månader och sedan mals till chilipasta. Pastan smaksätts med rostad vitlök, salt, vinäger och socker. Den röda färgen på srirachan kan variera i styrka beroende på när under säsongen chilin skördats.

Sriracha passar bra till pizza, hamburgare, soppor, såser, marinader, ris, grytor och dressingar. Den är fantastisk sås till vårrullar.
I Thailand används sriracha gärna i nudelsoppa och som dipsås till skaldjur, speciellt till musslor. I det vietnamesiska köket använder man sriracha för att smaksätta phở, stekta nudlar, till vietnamesiska vårrullar (chả giò) och i såser.

Sriracha används som smaksättare i en mängd andra produkter. Den amerikanska öltillverkaren Rogues har gjort en sriracha-öl. Resultatet är en stout som lär passar till soppor, pasta, pizza, korv och hamburgare. Även produkter som sylt, godis, chips och cocktails har gjorts med sriracha-smak.
Såsen styrka ligger oftast (beroende på varumärke mm) mellan 1000 och 2500 på Scoville-skalan.

Här hittar du Sriracha Chilisås:

Thailändsk chilisås
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: xY7qyp (motverkar spam)
Inga kommentarer