
2025-05-24 @ 09:16:16
Baka tuiles. Lär dig hur och ta del av våra bästa tips och recept.
Tuiles – de där delikata, krispiga flarnen som ofta dekorerar eleganta förrätter och desserter – är så mycket mer än bara ett pynt. De är ett kreativt uttryck, en smakförhöjare och en fantastisk texturkontrast som tar både efterrätter och förrätter till nästa nivå. Och det bästa? De är mycket enklare att göra än de ser ut!
Vad är en tuile?
Ordet "tuile" (uttalas ungefär "tuill") betyder tegelpanna på franska vilket syftar på den klassiska formen: lätt böjd, som en kupig takpanna. Idag ser vi tuiles i alla möjliga former – löv, spetsmönster, spiraler, geometriska figurer – bara fantasin sätter gränser. Med en bra form, lite tålamod och rätt recept öppnar sig en värld av kulinarisk konst.
Vad används tuiles till?
Tuiles är bland annat superfina som krispiga dekorationer på pannacotta, glass, mousse eller tårtor eller som smakrika tillbehör till ostbrickor, förrätter och ibland till och med som snacks (testa t.ex. parmesan- eller sesam-tuiles).
Vad är en tuile?
Ordet "tuile" (uttalas ungefär "tuill") betyder tegelpanna på franska vilket syftar på den klassiska formen: lätt böjd, som en kupig takpanna. Idag ser vi tuiles i alla möjliga former – löv, spetsmönster, spiraler, geometriska figurer – bara fantasin sätter gränser. Med en bra form, lite tålamod och rätt recept öppnar sig en värld av kulinarisk konst.
Vad används tuiles till?
Tuiles är bland annat superfina som krispiga dekorationer på pannacotta, glass, mousse eller tårtor eller som smakrika tillbehör till ostbrickor, förrätter och ibland till och med som snacks (testa t.ex. parmesan- eller sesam-tuiles).
Sött & salt
Visst, klassiska tuiles är ofta söta men det går lika bra att göra dem salta eller osötade. En parmesan-tuille passar perfekt på toppen av en risotto eller som ett krispigt snacks med ett glas bubbel.
Hur gör man tuiles?
Du behöver inte vara konditor! Med ett enkelt basrecept, en bra form och lite nyfikenhet är du igång. Prova gärna att färgsätta med naturliga ingredienser, testa olika smaker när du fått in känslan– och framför allt: ha kul! De lövtunna dekorationerna kan smaksättas och färgas, gärna med naturlig smak- och färgsättning från t.ex. kakao, rödbeta, matcha eller aktivt kol. Ett fint sätt att färga och dessutom få lite glitter på tuilen är att "måla" eller sminka dem med glitterpulver.
Det enklaste sättet att forma de tunna kexen är att använda specialformar av silikon formade som löv, blommor, vågor. eller andra dekorativa element.
Med en tuile-form når man perfekt resultat. Formen är enkel att använda: bred ut smeten över formen med en spatel eller palett och dra av överflödig smet så att bara mönstret är fyllt as smet och grädda de små läckerheterna i ugnen – ut kommer perfekta, tunna konstverk. Böj dem innan de svalnar om du vill ha buktig form. Det lilla redskapet som gör stor skillnad.
Visst, klassiska tuiles är ofta söta men det går lika bra att göra dem salta eller osötade. En parmesan-tuille passar perfekt på toppen av en risotto eller som ett krispigt snacks med ett glas bubbel.
Hur gör man tuiles?
Du behöver inte vara konditor! Med ett enkelt basrecept, en bra form och lite nyfikenhet är du igång. Prova gärna att färgsätta med naturliga ingredienser, testa olika smaker när du fått in känslan– och framför allt: ha kul! De lövtunna dekorationerna kan smaksättas och färgas, gärna med naturlig smak- och färgsättning från t.ex. kakao, rödbeta, matcha eller aktivt kol. Ett fint sätt att färga och dessutom få lite glitter på tuilen är att "måla" eller sminka dem med glitterpulver.
Det enklaste sättet att forma de tunna kexen är att använda specialformar av silikon formade som löv, blommor, vågor. eller andra dekorativa element.
Med en tuile-form når man perfekt resultat. Formen är enkel att använda: bred ut smeten över formen med en spatel eller palett och dra av överflödig smet så att bara mönstret är fyllt as smet och grädda de små läckerheterna i ugnen – ut kommer perfekta, tunna konstverk. Böj dem innan de svalnar om du vill ha buktig form. Det lilla redskapet som gör stor skillnad.
Tips & tricks för bästa resultat:
Använd silikonform – det gör hela processen enklare.
Smeten ska vara lös men inte rinnig – justera med en nypa mjöl vid behov.
Var noggrann med att fylla alla urgröpningar i formen med smet jämnt och tunt.
Håll koll i ugnen – de går från gyllene till brända på några sekunder.
Forma dem snabbt när de kommer ur ugnen – de stelnar fort!
Förvara i en lufttät burk annars tappar de krispet om du inte serverar direkt.
Färg- & smak sätt din tuile – naturligt och vackert
Vill du göra färgglada flarn? Prova att färga smeten med:
Matchapulver – grön
Rödbetspulver – rosa
Aktivt kol – svart
Gurkmeja – guldgul
Hallonspulver – rosa & hallonsmak
Blåbärspulver - lila & smak
Svartvinbärspulver - lila & smak
Lakritspulver
Blanda ner en nypa i smeten innan du brer ut
Glittriga pulver att "måla" dem med
Använd silikonform – det gör hela processen enklare.
Smeten ska vara lös men inte rinnig – justera med en nypa mjöl vid behov.
Var noggrann med att fylla alla urgröpningar i formen med smet jämnt och tunt.
Håll koll i ugnen – de går från gyllene till brända på några sekunder.
Forma dem snabbt när de kommer ur ugnen – de stelnar fort!
Förvara i en lufttät burk annars tappar de krispet om du inte serverar direkt.
Färg- & smak sätt din tuile – naturligt och vackert
Vill du göra färgglada flarn? Prova att färga smeten med:
Matchapulver – grön
Rödbetspulver – rosa
Aktivt kol – svart
Gurkmeja – guldgul
Hallonspulver – rosa & hallonsmak
Blåbärspulver - lila & smak
Svartvinbärspulver - lila & smak
Lakritspulver
Blanda ner en nypa i smeten innan du brer ut
Glittriga pulver att "måla" dem med
Recept
Tuiles är tunna franska flarn som imponerar. De ser avancerade ut men som faktiskt är riktigt enkla att göra. Recept plus tips på smaksättning, färg och form.
Inga kommentarer