Använd lagom stor panna eller gryta

Användarnamn

Storleken betyder allt!
2018-01-11 @ 00:00:00
Använd inte för liten panna eller gryta. Storleken är avgörande för resultatet.
Jag gillar enkla recept och smarta allt-i-ett-rätter.
Särskillt när det ska gå snabbt.
Då spelar kanske inte storleken så stor roll.

MEN storleken spelar roll.
Har du kokt pasta och undrat varför den pasta blev klistrig och klumpig?
Den pastan behövde mer utrymme och mer vatten för att kunna utvecklas gynnsamt.
Receptet är alltså stor gryta, mycket vatten och salt.

Samma regel gäller när du ska steka eller bryna.
Om du tränger ihop grönsaker, kött, nudlar i pannan kommer maten att överlappas,
kyla ner pannans yta och bara kokas eller ångas istället för att stekas eller brynas.

Du har fått en kokt måltid när det du ville ha var något krispigt med vackert brynt yta.

Ge maten lite mer utrymme, låt det du tillagar andas och koka ihop om det behövs.

Det kan ta lite längre tid tid men du belönad med fin stekyta och krispighet.

Saker som är bra att ha hittar du här:

Gjutjärn från morsö  
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: 2HC3jh (motverkar spam)
1 Kommentar
#1
Tomas Carlsson
Stämmer inte när det gäller pastan. Finns många myter om pasta, men faktum är att den inte ens behöver koka. Man kan koka med lite vatten om man bara rör om regelbundet, särskilt i början. I slutet kan man stänga av, det kokar klart i alla fall så länge tempen är över 75 grader i vattnet.
2018-01-10 @ 14:53:30