Användarnamn

Japanska knivar i stål från Damaskus
2021-05-02 @ 11:00:00
Japanska knivar i damaskusstål. Vad är de bra för?
Vad är damaskusstål?
Och varför har man stål från Damaskus i japanska knivar?

Damaskusknivar har sitt ursprung i den tusenåriga traditionen av samurajsvärdssmide där olika typer av metallegeringar skiktas tillsammans och smids till ett enda stycke.
När man talar om stål från Damaskus menar man ofta den teknik som ger det vattrade mönstret som också kallas mönstervällning eller damaskering.
kai shun damaskusstål
Namnet kommer av staden Damaskus. Damaskering är känt från vikingatida svärd och japanska klingor.
I det antika Damaskus uppfann skickliga smeder en hemlig teknik att blanda mjukt järn och hårt stål i lager så att det kunde smidas på det hårda indiska gjutstålet wootz. 

Wootz kom från Kerala i sydvästra Indien som handlade med det Romerska imperiet.
Från Kerala exporterades det hårda Wootz-stålet till arabländerna, romarna och vikingarna. 

Genom århundrade fick damaskusstået rykte om sin fantastiska kvalitet och egenskaper. Exakt hur de skickliga arabiska svädssmedera gjorde är fortfarande okänt men deras produkter och teknink har kopierats och härmats i århundraden och det är därför vi kallar mönstervällningen damaskering eller damaskusstål. 

Dagens knivsmeder använder och utvecklar fortfarande denna avancerade smidesteknik där man sammanfogar flera lager av olika järn- och stålkvaliter för att få ett knivblad som har både stålets skärpa och järnets seghet.

Man tar två eller flera stålstycken med olika kolhalt. Något av dem är mjukt och segt medan ett annat är hårt och sprött.
Dessa värms upp och smids ihop till ett stycke som man bearbeta på olika sätt för att få fram mönster.
Det sträckas ut, vikas och vällas ihop på nytt för att få fler och tunnare lager eller vridas så att ett  X-mönster bildas.
Om det färdiga föremålet etsas i syra framträder mönstret på ytan. 

Tekniska innovationer och den ständiga strävan efter estetisk design gör kockknivar i damaskusstål unika och kända världen över.

KAI var den första knivtillverkaren som smidde köksknivar av damaskusstål.

kai shun classic japansk kökskniv I damaskus stål
SHUN CLASSIC är en exklusiv knivserie med handgjorda japanska knivar från KAI. Shun betyder "på toppen av perfektion".
Denna serie med knivar är en av de mest omfattande serierna i damaskusstål över hela världen.
Det konvexa bladet ger tillsammans med den manuella slipningen av varje kniv en ojämförlig skärpa som låter kniven skära genom även de hårdaste material. Skärpan och välbalanserade vikten gör arbetet med knivarna enklare och mindre tröttande.

Kniven har en kärna av kvalitetsstålet VG-MAX och 32 lagers damaskstål på vardera sida om kärnan.
Handtaget är tillverkat av fint laminerat Pakkaträ som är slipat och polerat och formats ergonomiskt i D-form eller kastanjform på traditionellt japansk vis som passar perfekt i handen. Konstruktionen förlänger eggen rakt in i handtaget så att greppet och knivbladet förenas och ger kniven den optimala känslan.

Kai shun Nagare japansk damaskuskniv
SHUN NAGARE japanska köksknivar exklusiva damaskusknivar i 72 lager damaskus stål.
Knivarna är handjorda och utrustade med ett mycket speciellt dubbelkärnblad med en hårdhet av 61 Hrc. tillverkat av två olika ståltyper flexibelt VG2-stål och hårt VG10-stål som har vävts tillsammans till ett 72-skikts Damaskus stål. Innovativt smidigt och anmärkningsvärt utformat som om en soluppgångs strålar har fångats i bladet.
Knivarna har snyggt handtag med optimal stabilitet Det är ergonomiskt utformat med en lbakåtsluttande linje och en liten utbuktning vilket gör att kniven ligger perfekt i handen. Handtaget är av svartgrått Pakkaträ och säkras med hjälp av två nitar. Den smidda tangen i handtaget skapar en vacker balans med bladet.

Fler japanska knivar hittar du HÄR!

Ching!
//å
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: DehzQn (motverkar spam)
Inga kommentarer