Fransk kavel vr vanlig

Användarnamn

Vad är en fransk kavel?
2020-10-31 @ 00:00:00
Vad är det för skillnad mellan en fransk kavel och en vanlig brödkavel?
Vad menas med en fransk kavel? Vad skiljer den från en vanlig kavel?

Franska kavlar består av en solid träcylinder ofta med ganska smal i diameter och utan handtag - en rullpinne.


En fransk kavel är ett köksredskap oftast tillverkat av täta lövträslag som buksbom eller bokträ.
Det finns även franska kavlar i plast, sten och andra hårda, täta material.


fransk kavel i plast
För att göra saken lite mer komplocerad används uttrycket fransk kavel ofta två typer av kavlar utan handtag.

Den ena med en eller två avsmalnande ändar eller den andra en helt rak cylindrisk kavel.

Den avsmalnande, konformade kaveln kan minska i diameter från centrum till ytterkanterna (bikonisk kavel) eller endast ha en avsmalnande ände. 
Avsmalnande kavlar används gärna för att kavla ut degcirklar eftersom kavelns form gör att den lätt svänger på mitten så att cirkelformen lättare hålls samman. Raka franska kavlar används vanligtvis för att rulla ut större mängder deg. 

fransk kavel

Franska kavlar föredras ofta av dem som gillar att ha en nära beröring mellan handen och degen.
En fransk kavel gör det nämligen enklare att reglera trycket mot degen och kontrollera kavlandet. 
Du får en närmare kontakt med degen och bästa möjliga kontroll över trycket från kaveln.

En annan fördel med den franska kaveltypen är att den är enkla att rengöra efterom det inte finns så många skrymslen där deg och mjöl kan gömma sig.
bilar.

Mördeg, kakdeg, pajdeg eller marsipan och sockepasta för täckning av tårtor och bakverk är exempel på degar och massor som ska rullas med en lätt beröring och då är den franska kaveln perfekt.

kavel

En "vanlig" kavel med handtag, genomgående axel och ibland även kullager där en cylinder rullar runt en axel passar bäst för att rulla ut fjädrande, elastiska degar som som kräver rullning med kraftig muskelkraft.
Den typ av degar som kämpar tillbaka. Eftersom handtagen ger en viss hävstångseffekt och jämt högt tryck mot degen kan handtagskaveln ge bättre tryck och tresultat.

Sammantaget kan man säga att en kavel som rullar på en axel ger högre tryck och kraft medan den franska kavleln ger större precision och känsighet.

För att göra det hela ytterligare lite komplicerat finns det en hel mängd kaveltyper med fasta handtag ofta svarvade direkt ur samma stycke som kaveln.

I Italien kallas "franska" kavlar med knoppar i var ände Mattarello. Det är en cylindrisk kavel utan genomgående axel men med handtag eller knoppar i ändarna.

fransk kavel  rullpinne   ikonisk   fondantkavel    stor kavel

Kavlar hittar du HÄR!   

Ching!
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: NBR5b9 (motverkar spam)
1 Kommentar
#1
Ingela Andersson
Nytt för mig vad namnet på dessa kavlar är. Började använda till marsipan och sockerpasta. Tycker de är bäst till all som ska kavlas numera.
2020-11-15 @ 23:31:42