Hur konserverar man hemma?

Användarnamn

Konservering
2018-06-10 @ 08:12:00
Att konservera själv hemma är inte alls så svårt som man kan tro. Så här går man tillväga.
Värmekonservering eller hermetisering är nog den metod som oftast avses när man talar om konservering.

I början av 1900-talet var burkkonservering vanlig i hemmen. Det var den bästa metoden för att ta tillvara det man själv odlat, plockat eller köpt på torget. Genom konservering kunde man äta gott året runt. Man kunde spara svamp, grönsaker och kött länge utan att salta eller syra.
kimchi
När frystekniken tog över föll metoden att konservera hemma nästan i glömska.
Men konservering är en spännande metod som passar fint för bevaring av bland annat svamp och bär. Man kan burkkonservera det mesta och metoden är enkel att använda.
Äppelmos är en produkt som man ofta vill konservera eftersom moset så lätt möglar eller jäser. Att tillsätta konserveringmedel är onödigt. Koka burkarna istället. Det samma gäller sylt med lågt sockerinnehåll.

Kött och fisk går också bra (om man har rätt kunskaper) men djupfrysning är är enklare och ger ett kött som i stort kan likställas med färskt när det tinats.

konservburk

Hur konserverar man själv, hemma?
Det bästa är att använda riktiga konserveringsburkar med gummiring och snäpplock.
Burken med det som ska konserveras och med tillslutet lock hettas upp i vattenbad med en temperatur kring 80-100°C.
Burkaran tas upp ur vattnet och kyls så snabbt som möjligt med stängt lock så att vakuum bildas och suger fast locket (hermetiskt tillslutet).

Det går att försöka använda burkar med tättslutande skruvlock men de brukar inte klara att hålla tätt lika bra utan släpper gärna in luft som med tiden förstör det som konserverats. 

Var noga med att hålla dig till bra recept om du inte har riktigt goda kunskaper om konservering och koktider.
Fel utförd hermetisering kan medföra botulism. Vissa matvaror kräver tryckkonservering. Var extra försiktig med kött. 
Rätt utförd är konservering en fantastisk metod.

Använd gärna en smart digital konserveringskokare.
Det går också fint att använda en saftmaja för att koka burkarna i.

Konserveringsapparat
Konserveringsmaskin

Tänk på att:

Burkarna ska vara hela och utan sprickor.
Gummiringarna ska vara hela och elastiska.
Koka burkar & ringar innan användning
Fyll burkarna till 3/4-delar.
Håll burkkanten ren (torka med ren handduk)
Lagen ska täcka det som finns i burken
Koka i vattenbad som går upp till halva burken höjd
(eller testa att köra de fyllda burkarna i diskmaskinen istället)
Koka långsamt upp burkarna
Lägg gärna en handduk i grytan om du vill slippa klingandet av burkarna
Etikettera med innehåll & datum
Förvara svalt och mörkt.
Om något möglar, kasta bort det.
Produkter som börjat jäsa kan kokas om för att stoppa processen och ta bort jästsmak.

Fler konserveringsmetoder och tips finns HÄR!

Saker som kan vara bra att ha:

konserveringsburk Saftmaja    glasburk  Konserveringsapparat konservburk 

Fler bra saker som kan behövas för att lyckas med konserveringen hittar du HÄR!


Lycka till!

Ching/
å
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: 7pPZAg (motverkar spam)
3 Kommentarer
#3
Pernilla
Jag har funderat på att konservera mixade färska örter om hur de hade hållit utan någon tillsats när man konserverar så här har du någon erfarenhet av detta
2022-03-16 @ 20:03:04
#2
Alviva
Tack! Jättebra och enkelt beskrivet!
2022-03-05 @ 19:07:48
#1
Mikael Persson
Tack
2019-12-10 @ 13:12:37