När kräftorna sjunger - den ultimata guiden till en perfekt kräftskiva

Användarnamn

Kräftskiva - den perfekta guiden
2023-08-06 @ 10:12:45
Den bästa festen i augusti
Kräftskivan är en riktigt svensk tradition.
Någon gång under sensommaren vill de flesta njuta av de härligt röda sötvattenkräftorna.

Kräftor har vi ätit i Sverige sedan långt tillbaka i tiden men att äta kalla kräftor i dillag blev riktigt populärt under 1800-talet. Så pass vanligt att man blev tvungen att förbjuda kräftfiske under större delen av året. Ytterligare ett problem för det svenaka kräftbeståndet var kräftpesten så fisket tilläts enbart från andra veckan i augusti till november. Numera är det tillåtet att fiska kräftor året runt för den som har fiskerätt. 

kräftor

Oavsett har tiden på året då kräftfisket släpptes fritt blivit den tid då vi traditionellt sätter i oss lass av rödkokta kräftor.
Stanna kvar och läs hur man bäst planerar en kräftskiva:
Stort fat svart med brons-glaserad insida 40cm
799 kr
0
Skaldjursknäckare
"En klassiker som aldrig går ur tiden"
249 kr
Köp
Info
0
Skaldjursbestick "pinne" 6 st kyretter
Hummerkyretter - ett klassiskt franskt skaldjursbestick
135 kr
Köp
Info
0
Stor skål svart med brons-glaserad insida 30cm
699 kr
Köp
Info
0

Kräftskivor är oftast avslappnade tillställningar, så låt gästerna veta att de kan förvänta sig en kul kväll utan större krav på klädkod osv.

Dekorera:
Dekorera matsalen, verandan eller trädgården med ljusslingor, lysande kräftmånar i papper, papperslyktor, kräftskive-flaggor och kanske blågula flaggor. Det är fint att lägga drycker på kylning i en stor vinkylare.

vinkylare

Gör gärna blomsterarrangeman med rönnbärskvistar, krondill och vackra löv. Kanske finns det fina röda dalior eller stora gula tagetes att använda.
Slingor av murgröna kombinerat med röda rönnbär, björnmärsslingor och dill kan även läggas direkt på bordet eller duken.

Är du lyckligt lottad och har ärft en vacker kräftservis eller broderad duk med kräftmönster ska dessa naturligtvis användas. Det ger en lyxig och hemtrevlig känsla.

Gör kräfthattar eller köp färdiga hattar i papp, en till varje gäst. Kanske kan det finnas fina servertter med kräftmotiv? 
För det rationella kräftpartyt väljs dukar av papper med dito tallrikar och glas så att hela tillställningan kan gå i soporna.

Kräftor:
Se till att beställa färska kräftor i god tid från din lokala fiskhandlare. Räkna med cirka 500-600 gram kräftor per person. 
Om du köper frysta kräftor kan de tinas och sedan läggas i en ny hemlagad lag över natten för fräshare och bättre smak. Lägg gärna extra dill på fatet för dekoration.

Tillbehör: Servera kräftorna kalla med bröd knäckebröd, smör och lagrad ost som kryddost, prästost och västerbottenost. Den som gillar att baka kan testa att baka bröd i form av kräftor.
Utöver kräftorna kan man servera tillbehör som västerbottenpaj, kantarellsmörgåsar eller kantarellpaj, prinskorv & köttbullar (uppskattas ofta av barnen) och ostbricka.

västerbottenpaj

Drycker:
Traditionellt dricker man öl och nubbe (snaps) till kräftorna. Vill man dricka vin passar ett  friskt och syrligt, fruktigt vin med lite sötma och mycket fruktsyra bra eftersom kräftor har en tydlig sälta. Dett samma gäller även för mousserande vin och cider. Se även till att tillräckligt med alkoholfria drycker såsom öl, vatten, läsk eller lemonad. Sältan i kräftona gör alla extra töstiga.

Sånger och snapsvisor:
Se till att ha snapsvisor redo och uppmuntra gästerna att sjunga tillsammans. Det är en viktig del av stämningen

Dessert:
Servera en lätt efterrätt, som exempelvis blåbärspaj eller glass med hjortronsylt.
Några tips finns HÄR!

dessert

Glöm inte myggspray: Se till att ha myggspray eller myggljus tillgängligt för gästerna så att de kan skydda sig mot myggen om kräftorna ska avnjutas utomhus.

Vill du inleda festen med en riktigt god drink hittar du flera förslag med och utan alkohol HÄR!

Lycka till!

Recept

Västerbottenpaj
Den svenskaste av pajer. God året runt men speciellt till kräftslkivan,
Ostpaj
Saftig och smakrik paj som lätt kan varieras efter smak och tycke, lätt att förbereda och snabbt slänga ihop.
Ny lag till frysta kräftor
Djupfrysta kräftor kan få riktigt bra smak med en ny lag.
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: sSnrws (motverkar spam)
Inga kommentarer