Matcha det fantastiska japanska teet

Användarnamn

Älskade matcha
2016-09-15 @ 17:50:47
Grönt, nyttigt och underbart gott! Jag är förälskad i matcha.

Matcha

Grönt, nyttigt och underbart gott!

Jag är förälskad i matcha.


Matcha är te-pulvret som används i den japanska teceremonin.
För att vispa en matcha på helt rätt sått krävs år av träning. Det vackert gröna pulvret vispas enligt bestämda regler i en skål med bambuvisp. Det smakar lent, är lagom varmt och skummande vackert.

Numera kan man även på svenska kaféer ibland hitta en matchalatte att avnjuta. Den är oftast inte lika fint vispad och matchan inte av ceremonikvalitet men den är för många ett steg in i matchans förtrollade värld.

Det gröna tepulvret som används i den japanska teseremonin blir allt mer populärt. De här är en av mina personliga favoriter som aldrig får saknas i mitt skafferi. Det smakar härligt som nyttigt te vispat (mer eller mindre) enlig alla konstens regler eller som machalatte med skummad mjölk. 

Men matcha är så mycket mer.

Matchapulver framställs i en komplicerad process av te av högsta kvalitet. Det består av malda hela teblad som ångats innan torkningen för att undvika oxidation. Därför man får i sig mer av teets nyttigheter än om man silar bort bladen som i vanligt te. Matchan innehåller gott om antioxidanter som sägs kunna skydda mot högt blodtryck, hjärtsjukdom och cancer. Det sägs också motverka kroppens åldrande och stimulera ämnesomsättningen.
Man kan ju alltid hoppas!


Matcha är mer än bara te
Matchan kan med fördel användas som krydda i smothies, desserter och kakor eller i middagsmat som soppor och wokgrytor. Bland kockar har matchapulvret blivit superhett. Dels för den vackra färgen och stii nyttiga inehåll dels för smaken som alla talar om - umami, den 5:e grundsmaken. Använd i rätt proportioner har matchan en förmåga att förstärka och ta fram andra smaker än sin egen.

Akta dig för billiga erbjudanden. Den billiga matchan håller ofta inte någon hög kvalitet och har ibland dessutom blandads med socker för att man snabbt ska kunna blanda den med mjölk på samma sätt som chokladpulverblandningar.


Vårt ekologiska Matchapulvret kommer från Japan och är av högsta kvalitet. Man brukar säga att en kopp Matcha motsvarar 10 koppar vanligt grönt te i näringsvärde och anti-oxidanter.

Enligt den traditionella japanska teceremonin ska en kvarts till en halv tesked matcha vispas i hett vatten (65-75° C) med bambuvisp. Vispa tills ett lager av grönt skum lägger sig på ytan. Drick so med är eller bladna med varm skummad mjölk i en matchalatte.

Japanerna menar att matcha gör dig både pigg och lugn. Dessutom frisk – därför har jag matcha i nästan allt!

Gör en matchalatte:

ca 1 tsk Matcha
ca 1/2 dl vatten
ca 3,5 dl mjölk/sojamjölk/mandelmjök värmd och gärna skummad

Vispa upp matchan i vattnet. Värm först skålen med varmt vatten och torka ur den. Blanda matcha först med lite vatten och sedan med mer. Vispa med bambuvisp till skum. Tillsätt den skummade mjölken och NJUT!

Matcha  Matlagningsmatcha 100g




Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: q9QEQd (motverkar spam)
Inga kommentarer