Vad är espelettepeppar och var kommer den ifrån? Hur använder man Pimante d'espolette?

Användarnamn

Vad är espelette-peppar?
2022-10-07 @ 15:04:48
Espelette är en fransk lite mildare chili med kultstatus.
Espelettepeppar A.O.C Mill & Mortar
Peppar med kultstatus!
128 kr
Köp
Info
0
Gelé med espelettepeppar
"Spännande kombo av styrka och sötma som är bra till mycket"
111 kr
Köp
Info
0
Terrine de campagne med espelettepeppar
En klassisk fransk delikatess
110 kr
Köp
Info
0
Aleppo-peppar Pull Biber Eko Mill & Mortar
Pul Biber - Trendig chili
89 kr
Köp
Info
0
Vad är Piment d'espelette eller espelett-peppar?

Piment d´Espelette är en droppformad chilipeppar med saftigt fruktkött, en variant spansk­peppar som odlas i byn Espelette i Pyrénées-Atlantiques i sydvästra baskiska Frankrike. 
espelette
Espelette kommer ursprungligen från Mellan- och Sydamerika. 
Till Frankrike kom den under 1600-talet och idag är denna exklusiva chilepeppar en viktig och populär ingrediens i det sydfranska och baskiska köket.

Espelettepepparen skördas från slutet av sommaren fram till i december.
Redan i september hänger de karakteristiska girlangerna av torkande pepparfrukter från balkonger och husväggar i hela området.
I byn Espelette firas under oktober en årlig festival för att fira ortens älskade peppar. 

Efter att frukten torkats rostas den för att sedan malas till ett lite grovt röd-orangefärgat pulver.
Kryddan har en mogen karaktär med nyanserad och fyllig kryddighet som kännetecknas av en djärv men subtil hetta.
Mald Piment d'Espelette är en mycket behaglig och god krydda.

Piment d'Espelette är en mycket behaglig och god krydda.
Det är inte den starkaste typen av chili utan en mer smakrik variant, med en hetta på 1000-1500 scoville.
Styrkan ökar i frukterna i takt med mognaden.  
Det malda pulvret av torkad espelette är något starkare, cirka 4000 scovillegrader.
espelette peppar
Testa den i soppor och såser men vänta med att tillsätta den till slutet av tillagningen för att bevara den fulla smaken.  
Espelette funkar bra ihop med ägg, fisk, kött, potatis. Den gör sig bra i grönsaks- och äggrätter eller i såser, grytor och soppor samt i frukt- och chokladdesserter. Den passar även att använda som ett något mildare alternativ till cayennepeppar.

Även de gröna frukterna har stort matlagningsvärde och används bland annat som stekt grönsak.  

Espelettepeppar har skyddad ursprungsbeteckning och är DOP och AOC-klassad (Appellation d´Origine Contrôlée på samma sätt sim som franska viner och ostar). 

I Frankrike kan man hitta den färsk men i Sverige finns den enbart torkad på burk om man inte odlar den själv. 
Plantan blir 50-60 cm hög. När de långsmala frukterna mognar går de från grönt till rött och blir runt 10 cm långa och ungefär 3 cm breda.
Espelette-kombo
Det bästa med espelett
fr. 349 kr
0
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: y8ndSG (motverkar spam)
Inga kommentarer