Att steka i olivolja

Användarnamn

Steka i olivolja
Det är inte farligt att steka i olivolja. Människan har i årtusenden använt sig av denna förnämliga olja i matlagning, till hudvård, som medicin och som bränsle. Olivoljan tål upphettning upp till 200 grader bra. Vid högre temperaturer börjar den ryka och smak och doft förändras.

Ingredienser:


Olivolja
Det du vill stekaSteka i olivolja:


Det är inte farligt att steka i olivolja. Olivoljan blir först lättflytande och det doftar milt av oliv och då är det dags att börja steka. Om oljan blir för varm ryker den och doften förändras. Oljan tål hög värme och har en rykpunkt runt  200°C. Olivolja innehåller höga halter av e-vitamin och antioxidanteren polyfenol som skyddar mot oxidation eller härskning och upphättnimg. Matlagning i stekpanna sker normalt vid 150–180°C. I ugn tillagar man ofta vid ca 225°C. Då talar vi om den omgivande luften i ugnen. Maten som tillagas i ugnen håller lägre temperatur.

Är du ovan att steka i olja är det enklast att börja med en kall stekpanna. Häll olja i pannan och lägg en liten bit av det du ska steka i pannan (ex en lökbit). När det bubblar runt den lökbiten är det dags att börja steka. Bubblorna runt det som steks beror på att vattnet i livsmedlet förångas. Tänk på at inte lägga för mycket i pannan. Då går temperaturen ned och du riskerar att  koka istället för att steka. 

Är du van att steka i smör och osäker på hur oljan funkar. Häll en liten skvätt olja på ena sidan av pannan och en smörklick på den andra. Då känner du igen smörets egenskaper vid upphättning och lär dig snabbt dito för olja.

Börjar oljan ryka har den blivit för varm och risken finns att både smaken och kvaliteten försämrats. Om oljan blivit för varm, låt då stekpannan svalna något, torka ur med hushållspapper, diska och börja om. 
 
Om det skvätter när du steker i olja så beror det egentligen inte på oljan utan att råvaran släpper vatten som förångas i den varma oljan. Detta händer när du till exempel steker kött, grönsaker eller djupfrysta livsmedel.

Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: hjmcwp (motverkar spam)
1 Kommentar
#1
Jeanette
att steka i olivolja, gäller detta även alla extra jungfruolivolja med. Det har ju varit olika bud genom åren. Bakar ju med denna olja, när ugnen är vid 200 grader. elr 225 med min för den håller inte tätt o hyresbolaget vägrar byta den..så trött 50/ 50 om dt blir ok/bra!
2022-04-05 @ 10:50:17