Ljuvliga små franska kakor utmärkta till te eller kaffe eller som dessert, kanske tillsammans med glass eller sorbet. I detta recept ingår mandelmjöl som gör kakorna extra goda. En madeleinekaka doppad i lindblomste har blivit sinnebilden för Marcel Prousts "På spaning efter den tid som flytt". Recept för ca 12 st normalstora madeleinekakor. Formarna finns i olika storlekar.
Ingredienser:
150 g smör
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
3 ägg
1 tsk honung
1 nypa salt salt
1/2 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
Florsocker till garnering
Gör så här:
Bryn smöret och låt det svalna.
OBS! det ska brynas inte enbart smältas.
Pensla formarna med lite av det brynta smöret och pudra över ett tunnt lager vetemjöl.
Spara resten av smöret.
Minimadeleinekakor
Sikta vete- och mandelmjöl i en skål och häll i sockret.
Vispa ägg och salt.
Skrapa ur vaniljfrön ur stången, tillsätt det och honungen till äggvispet och vispa till en jämn smet.
Vänd ner äggvispet i mjölblandningen.
Tillsätt det brynta smöret, lite i taget.
Täck smeten och låt den vila i minst 1 timme.
Spritsa smeten i formarna och fyll dem till 2/3.
Välj mellan att göra de klassiska lite större kakorna eller en hel massa små mini-madelainekakor.
De små blir som munsbitar, nästan som en pralin.
Grädda kakorna mitt i ugnen vid 200°C i ca 8 min eller tills de har fått en ljust brun yta allt beroende på hur stora formar du använder.
Kortare tid för de små.
Sikta över florsocker innan servering.
De är absolut godast när de just svalnat.
Bra att ha:
Vaniljstång Vaniljpulver Madeleineform 9 hål
1 Kommentar
#1
Louise
ska det inte vara bakpulver också?
2023-12-29 @ 16:32:06