Sesamknäckrecept från FreakyKitchen

Användarnamn

Knäck med sesamfrön

Ingredienser

2 dl vispgrädde (eller ex iMat havregrädde från Oatley)
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 dl sesamfrön svarta eller vita
ev 2 msk smör

Gör så här

Man kan tillsätta en klick smör men det är mest en fråga om tycke och smak.

Häll alla ingredienser utom mandeln och choklad i en tjockbottnad gryta. Rör och låt bubbelkoka på ganska högvvärme. Använd gärna en vid panna. Den större ytan förkortar koktiden.
Placera under tiden ut knäckformar på en bricka eller plåt alternativt förbered en plåt genom att smörja den med olja eller lägg ut din silikonduk för att kunna hälla ut ett lager knäcksmet på. Knäckbräck smakar fantastiskt på desserter och glass.

Rör då och då i grytan framför allt på slutet då knäcksmeten börjar bli brun. När bubblorna är små och kokar tätt är knäcken klar. Har du en termometer ska den visa minst 126 grader, gärna lite mer. Vid 140 grader blir knäcken hård men lite seg och vil 160 grader karamellhård. Låt verkligen knäcken koka samman. För mjuk knäck är inte så kul.

Du kan göra kulprovet för att se om knäcken är färdig. Häll några droppar knäcksmet i ett glas eller kopp med kallt vatten. Går knäcken lätt och kladdfritt forma till en kula är knäcken färdig. Är knäcken för lös så kokar du lite längre och gör om kulprovet. 

Mindre blött är att ha ett fat (eller flera) på lut i frysen och på det frusna fatet ringla en tunn stråle knäcksmet. Knäcken stelnar snabbt av kylan och du ser och känner exakt hur hård den hunnit bli.

Strax innan knäcken är färdig tillsätter du sesamfrön som du först kan rosta. Du kan använda svarta eller vita sesamfrön eller en blandning av de båda.  Sänk värmen. Knäcken är ju färdig men ska nu hållas varm så att den inte stelnar innan den kommit i formarna.

Häll smeten från en panna eller kanna med pip ned i formarna eller använd två skedar - en lite större sked som du öser ur grytan med och en lite mindre sked som du parerar och hjälper till med. Men arbeta så fort som möjligt, eftersom knäcken stelnar snabbt.Vill du piffa till knäckarna lite till strör du sesamfrön obanpå innan de hunnit stelna.

Knäckformarna välter lätt, det blir stadigare om man använder dubbla formar.

Läs mer om knäck och hitta fler recept på knäck, exempelvis lakritsknäck HÄR!

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: Md4dw5 (motverkar spam)
Inga kommentarer