Kryddig och värmande cider för frusna höst- och vintersjälar.
Ingredienser:
10 stora äpplen i bitarVatten
1/2 apelsin i klyftor eller torkade pommeransskal ca 2 bitar
4 kanelstänger
1 tsk kryddnejlikor
1 tsk kryddpeppar hela korn
1 hel muskotnöt
1-1,5 dl farinsocker eller an nat brunt socker
Gör så här:
Lägg äppelbitar, apelsiner, kryddor och farinsocker i en stor gryta.Har du inte apelsin hemma går det bra att ta några bitar torkade pommeransskal.
Ta en riktigt stor gryta eller dela upp allt i 2 grytor.
Häll vatten över äpplen och kryddor så att det står ca 5 cn över frukten (nja... äppelbitarnan flyter upp men på ett ungefär) och koka upp.
Sänk sedan värmen och låt sjuda under lock i ca 2 timmar.
Ta bort apelsinbitarna och mosa äpplena med en potatisstöt eller baksidan av en slev.
Låt allt sjuda ytteligare ca 1 timme utan lock.
Sila allt genom en saftsil eller finmaskig sil.
Tryck till massan så att du får ut juicen.
Kasta bort den "torra" massan.
Servera äppelcidern rykande het med eller utan lite vispad grädde
eller använd den i andra blandade drinak och drycker eller till matlagning.
Saker som kan vara bra att ha:
Inga kommentarer