Användarnamn

Matcha- & hallontart
Så gott... Så vackert... Krispigt pajskal fyllt med matchakräm och hallon. Receptet ger 2 runda pajer ca 25cm eller kantiga kantig 35x12 alternativt 30x20cm. Testa att göra en av pajerna med mörk choklad eller mjölkchoklad i botten på skalet istället för den vita. Det blir lika gott men en helt annan grej.

Ingredienser:


Pajskal
1 stort ägg 
En stor äggula 
1/2 vaniljstång eller 1/2 tsk vaniljextrakt eller -pulver
3dl vetemjöl
230g osaltat smör, skuret i små kuber, gärna frysta frysta
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 dl finhackad vit choklad


Matchakräm
4 stora äggulor
100g strösocker
30g majsstärkelse
2 teskedar matcha
1 nypa salt
1/2 liter mjölk
1/2 vaniljstång eller 1/2 tsk vaniljextrakt eller -pulver 
75g osaltat kallt smör skuret i 3 bitar


Montering
Förgräddat pajskal
Matchakräm
ca 1 liter färska eller styckfrysta hallon
mynta eller citronmeliss
ev 1 matsked florsocker 
ev gold dust

Gör så här:


Matcha- & hallontarte

Pajskal
Blanda ägg, äggula och vanilj i en liten skål, vispa ihop och ställ åt sidan.
Häll mjöl, socker och salt i en matberedare och kör tills de blandat ihop sig. Lägg i fryst smör och kör tills smöret är i ärtstora kulor. Häll i äggblandning och kör till en deg. Degsmulorna sak binda ihop om du trycker ihop degen mellan fingraran. En rund boll ska helst inte bildas då blir degen lätt överarbetad.

Delad degen i två bitar och lägg varje bit mellan 2 bitar plastfolie. Tryck eller kavla till degbollarna till degplattor ett par cm tjocka och låt dem vila inpackade i plastfolie i  kylskåp så att det kallnar med fortfarande går att forma. Det tar ungefär tre kvart.

Vill du bara använda en av degbitarna håller sig en andra några dagar i kylskåp. Den går också bra att frysa.

Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till en rektangel något större än den rektangulära formen eller runda pajformen med lös botten och klä formen med degen. Tryck ut degen i formens hörn och sidor utan att sträcka den. Trimma bort överflödig deg med en palett och pricka botten med hjälp av en gaffel.
Plasta och kyl i 20 minuter.

Ta skalen ur kylen och fodra botten med bakplåtspapper. Lägg bakbönor ovanpå pappret och ställ in pajskalen i mitten av ugnen i  200°C. Baka tills skorpan ser torr och lätt gräddad ut ca 10-20 minuter. Ta bort bönor och papper, fortsätt baka tills skalen är gyllenbruna, ca 10-15 minuter till.

Låt svalna och strö vit choklad i botten av skalen och låt den smälta. Sprid försiktigt ut chokladen med en slickepott eller palett.
Låt svalna helt, ca 45 minuter.

Matchakräm
Vispa ihop äggulor, socker, majsstärkelse, matcha, salt, vanilj om du använder stång och ca 1dl mjölk.
Sjud resten av mjölken i en kastrull. Häll försiktigt den varma mjölken, lite i taget, i matcha-äggsmeten.
Vispa hela tiden tills allt blandats. Sila eventuellt blandningen och häll den tillbaka i en kastrull.

Låt blandningen koka ihop till en tjock kräm, det går snabbt så var försiktig. Ta bort från värmen. Lägg i vanilj om du använder pulver eller extrakt och kallt smör, vispa till en smidig kräm. Plasta och kyl i kylskåp, ca 2 timmar.

Montering
Placera pajskalet på ett serveringsfat.
Fyll med matchakräm och toppa med hallon i fint mönster. Tryck ned blad av mynta eller citronmeliss mellan hallonen och pudra över florsocker eller dekorera med gold dust.

Om du gör tarten i förväg strö inte på florsocker förrän den ska serveras.
Tarten kan gärna förberedas upp till ett par dagar innan servering. Gör de olika momenten klara och lägg ihop strax innan servering.

vit choklad   Pajform rektangulär  Gold Dust  Pajform rund  Matcha  Bakbönor  Vaniljpulver  Palett  Ekologisk vaniljstång  Slickepottar  
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: E6htHS (motverkar spam)
Inga kommentarer