Användarnamn

Lergrytebröd
Lergrytan är en ibland bortglömd men mycket användbar klassiker. I många hem har det lagats kyckling och stek i lergryta i ugnen men den kan användas till annat också. Testa gärna att baka i den. Receptet ger ett rejält tungt bröd som bäst avnjuts i tunna skivor. Brödet kan förvaras i lergrytan. Smörj formen noga med olja innan du bakar. Resultatet blir ett saftigt och kompakt grovt bröd. Brödet förlorar inte så mycket vätska och lergrytan tjänstgör som tillförordnad stenugn. Surdegsbröd passar utmärkt att grädda på det här sättet.

Ingredienser

50 g jäst
0,5 l vatten
1 1/2 dl mörk sirap
1 msk salt
14 dl grovt mjöl tex 6 dl grovt rågmjöl och 8dl spelt eller fintrågmjöl eller annan blandningsom du gillar
Smaktillsats en näve nötter, solrosfrön, pumpafrön, russin, aprikoser eller en mix av det som finns till hands. Smaktillsatsen kan självklart uteslutas.



Så här gör du

Lägg lergrytan i kallt vatten i 15 min. Blanda jummet vatten med salt, sirap och jäst. Tillsätt mjöl och blanda till en kladdig deg, gärna i maskin. Häll i smaktillsatsen och kör lite till. Olja grytan noga och lägg i degen. Låt ligga i grytan utan lock i ca 10 minuter. Lägg på locket och ställ in i kall ugn. Starta ugnen och sätt temperaturen på 200 grader. Kör brödet i ungen  i ca 90 minuter. Stäng av ugnen och låt grytan med brödet stå kvar i ugnen under ca 30 minuter. Brödet bör sedan vila och ätas först följande dag.

Här hittar du lergrytan!
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: chwp8Q (motverkar spam)
Inga kommentarer