Recept på israelisk shakshuka

Användarnamn

Shakshuka
Brunchfavorit i NYC. Den israeliska shakshukan med mustig tomatsås, ägg och kanske lite feta har blivit en ny amerikansk brunchklassiker. En härlig rätt serverad direkt ur pannan.

Ingredienser:



1 hackadgul lök
2 pressade vitlöksklyftor
 olivolja
2 paprikor skurna i småbitar
8 färska hackade tomater
2 burkar avrunna konserverade tomater
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk socker
2 1/2 dl tomatjuice
1 1/4 dl grönsaksbuljong
4 stora ägg
Eventuellt feta, zaatar persilja och bröd till servering


Gör så här:



Fräs löken gyllenbrun i olja, tillsätt vitlök, jalapeno och paprika och låt koka ihop i några minuter. Tillsätt tomater och låt koka i ytterligare ca fem minuter. Rör ner kryddor och lite socker, tillsätt tomatjuice och buljong och låt röran puttra utan lock tills den blivit tjock och bara har lite vätska återstår, det tar ca 1 timme. Rör om då och då.

När tomatröran känns färdig knäcker du äggen försiktigt i pannan utan att äggulorna går sönder. Den som gillar feat kan tillsätta bitar av osten i såsen. Puttra ca 8 minuter tills vitorna hårdnat men gulorna fortfarande är lite rinniga. Strö över persilja.
Servera med bröd och zaatar (recept i länken).
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: rhaTBk (motverkar spam)
2 Kommentarer
#2
Thomas P
Jalapeno var inte angivet i ingredienslistan. Hur mycket rekommenderar ni?
2023-12-16 @ 00:50:39
#1
Thomas P
Jalapeno var inte angivet i ingredienslistan. Hur mycket rekommenderar ni?
2023-11-12 @ 13:26:04