Grundrecept på sylt och marmelad

Användarnamn

Grundrecept för sylt och marmelad av bär
Egen sylt fylld med bär smakar fantastiskt! Bevara sommarens smaker i vackra glasburkar och ta fram till pannkakor, bakverk, ostar och annat gott.

Ingredienser:


1 kg bär eller frukt (motsvarar ca 2 liter)
1 kg strösocker eller syltsocker

Gör så här:


Skölj och rensa bären och blanda med sockret i en sorgryta. Koka upp och låt koka i ca 5 minuter men tiden kan variera.
Kontroller temperaturen med termometer (se nedan) om du är osäker.
Tag grytan från värmen och skumma väl. Låt gärna stå en stund. Rör om lite då och då under tiden.

Jordgubbssylt brukar jag mixa med en handmixer. Det ger en jämn sylt andra föredrar sylt med hela bär.
Vill man ha några hela bär kan man ta bort dem innan mixningen och sedan lägga tillbaka dem i grytan.

Häll upp på varma, helst kokta och rengjorda burkar.
Förse burkarna med lock och etikett med innehåll och årtal.

Testa att smaksätta sylten med ex vanilj, kryddor eller nötter.

Tips!
Använd träslev när du rör i grytan och hålslev för att skumma.
Sylt och marmelad ska kokas till 105-106°C. Massan är klar när den blir klar och "skrynklig" på ytan. 
Använd görna en koppargryta som fördelar värmen bra.

Sockermängden kan minskas. Ju mindre socker du använder desto lösare blir sylten. Längre koktid ger fastare sylt.

Bra att ha:


    Sylttermometer   Konservburk
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: M6bWk6 (motverkar spam)
Inga kommentarer