Om äpplen och äppeltillbehör

Användarnamn

Nu är det äppeltider!

Äpple tillhör familjen rosväxter och är ett av de mest odlade fruktträden. I Sverige finns det två äppelarter som räknas till vår vilda flora - vildapel och apel eller äpple. När och hur de tog sig till Sverige vet man inte. Antagligen var det via invandrar människor som tog med sig dem. 
De mest odlade äppelsorterna i Sverige är Aroma, Ingrid Marie och Cox Orange.
Kanske du är lyckligt lottad och har en trädgård med vackra äppleträd dignande av frukt eller en god vän eller släkting med en fruktskörd som räcker till många. Den som inte har eegen frukt att tillgå har massor att välja på i butik och på torget. Bondens egen marknad finns på många orter i Sverige och där brukar det gå att göra fina äppelfynd.

Tänk på alla recept som finns på äppelpaj, äppelkaka, äppelchutney, äppelmos, äppelsaft, äppelsylt osv.
Äpplen har länge ansetts vara nyttiga. I 3000 år gamla skrifter från Babylon betecknas äpplet som medicinalväxt. Ett gammalt talesätt låter "An apple a day, keeps the doctor away".
Äppel och framför allt äppelskalet innehåller flavonoider, är rikligt på C-vitamin, kalium och pektin, som är bra för magn och tarmarna. Flavonoider sägs ge skydd mot hjärt-kärlsjukdomar. 
Så ät dina äpplen oskalade!

Ett matäpple är ett äpple som inte i första hand äts färsk utan används till matlagning och bakning.
Matäpplen har ofta kraftigare smak än andra äpplen. Bramley, Wellington, Charlamovsky och Bellee de Boskoop är välkända matäppelsorter. 
Ett ätäpple är ett äpple som är avsett att ätas färskt, utan någon tillagning.
I Sverige odlar vi ungefär 23 500 ton äpplen varje år. Det är bara cirka 15% av de äppleen vi konsumerar. De söta saftiga äpplen vi äter idag skiljer sig rejält från ursprungsfrukten som kallas vildäpple. Vildäpplen är sura små frukter som växer på träd och är betydligt svårare att plocka än de som finns i våra äppleordlingar. 
Huvuddelen av de svenska frukten preoduceras i södra Sverige. Den största fruktodlingen sker i Skåne, men större odlingar finns även i Mälardalen, Vätterbydgen och flera andra ställen i södra och mellersta Sverige.
De flesta ekologiska fruktodlingarna är relativt små. Många av dem förädlar en del av frukten och säljer även must och andra förädlade produkter lokalt.
Äpplen lagras i smarta kylrum med väldigt lite syre. Det gör att det håller längre och kan säljas i butikerna hela året trots att de plockas i semptember till oktober.
Äppeldelare 8 klyftor
Delar frukt i 8 klyftor
124 kr
Köp
Info
0
Äppelskalare
Lyckades skala 25 kg äpplen på 20 minuter med denna!
185 kr 199 kr
0
Äppelupplockare Moster Hulda
Plocka fallfrukt utan att böja dig!
699 kr 799 kr
Köp
Info
0