Svenska äppelsorter

Användarnamn

Här får du fördjupa dig på fem av Sveriges äppelsorter: Saga, Ingrid-Marie, Rubinola, Elise och Santana.


1. Saga - En väldigt krispig och saftig äpple med mycket sötma och mild syrlighet.

Saga är en relativt ny äppelsort men älskad av många. Konsistensen är krispig samtidigt som den är saftig. Svenska sorter är oftast syrligare, vilket ger Saga en unik kombination av mycket sötma och mindre syrlighet. Saga är otrolig i både matlagningen och som den är. Skalet är tunt med ljus gröngul färg och röda strimmor.

2. Ingrid Marie - syrlig, frisk och lätt kryddig smak.

Ingrid Marie är välkänt äpple för många och är en av de mest odlade sorterna i Sverige. Färgen är en kraftig mörkröd med ljusa prickar. Det gulvita fruktköttet har en frisk och syrlig smak, den har även lätt smak av kryddiga toner. Ingrid Marie kan ätas som den är men passar även i desserter och i sallader.

3. Rubinola - frisk, exotisk och lätt syrlig.

Smaken av Rubinola är frisk och god med hög sötma och syrlighet. Rubinola är ett vackert klorunt äpple med glänsande gulrött skal. Det är en relativt ny sort och innehåller mest C-vitsmin av alla kända äppelsorter. Rubinola är perfekt äpple för äppelmos. Det passar även bra till äppelmust.

4. Elise - frisk och syrlig med saftigt och fast fruktkött.

Även Elise är en nyäppelsort med mörkrött skal och gul botten. Fruktköttetär gulvitt, saftigt och fast. Men en frisk och syrlig grund ger Elise en fantastisk smakupplevelse. Elise äter man gärna som den är men passar även väldigt bra till matlagningen. Till exempel grytor, sallader, efterrättspajer och kakor är goda då de är gjorda med Elise.

5. Santana - Perfekt balans mellan syrlighet och sötma.

Santanas skal har röda strimmor på en gulgrön bottenfärg. Fruktköttet är fsst med frisk smak och bra balans mellan sötma och syrlighet. Så som andra äpplen passar Santana perfekt till dessertpajer, sallader och kakor. Många med äppelallergi tål. Santana då sorten är utvecklad för att skalet ska innehålla en lägre halt av det protein som utlöser allergin. Den delen aväpplet som vuxit mot solen är röd och har en söt och blommig doft.