Kola och toffé

Användarnamn

Kola

Kola eller toffé är fantastiskt gott och ett måste på julens gottebord.

kola

Men när är den klar?
Till vilken temperatur ska man koka knäcken?  Ju längre kolan kokar desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt. Det är temperaturen på smeten som avgör hur mycket knäcken stelnar när den svalnat.

    Vid 122-125°C är kolasmeten lagom kokt för mjuk kola.
    Vid 140-145°C får man hårda kolor som är lite sega mitt i.
    Vid 160°C är smeten karamellfast eller riktigt hård

Håll koll när termometern börjar närma sig 115-120°C. Temperaturen stiger snabbt på slutet.

Kolaprov eller knäckprov
Förvara ett fat eller en marmorplatta i frysen. När kolasmeten börjar kännas klar tester du genom att med en sked dra en kolasträng över fatet eller plattan. Smeten kallnar omedelbart och du får snabbt en känsla för hur den färdiga kolan skulle kunna te sig.

Kulprov
Har du ingen termometer kan du göra ett så kallat kulprov. Doppa lite av smeten i ett glas med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.

Fler tips
Använd en kastrull med tjock botten när du kokar karameller, knäck och kola så bränner det inte vid lika lätt. Koktiden i recept ska ses som en fingervisning. När kolan är färdig beror på bla på pannan den kokas i. I en vid panna går det snabbare. I en liten och hög kastrull tar det längre tid. Var försiktig med att dubbla kolasatser om du inte har en väldigt stor och vid panna. Det kan evigheter för en stor kolasmet att komma upp i rätt temperatur.

Rör inte för mycket, eller för häftigt, i smeten, Rörandet ökar risken för att kolan sockrar sig. Naturligtvis måste man se till att den inte bränner vid men det räcker att röra då och då.

Ibland händer det att kolan kristalliserar sig och blir vit och porös. Det undviker man  genom att ha lite glykos eller glykossirap i receptet. Torrglykos är spraytorkad glukos. Den är enklare att använda men svår att få tag på om man inte är proffs.
Hitta torrglukos HÄR!

RECEPT på kola hittar du HÄR!

Inspiration / Julinspiration / Kola

Sortera på:
Burk med lock "Rudolf & Jingle"
449 kr
Köp
Info
0
Cellofanpåsar nr 0
Små påsar för sötasker & annat smått
fr. 23 kr
0
Matlagningstermometer i stål 220°C
Temperaturkontrollerad matlagning 0-220°C
169 kr
Köp
Info
0
Sylt- & konfekttermometer till 220°C
Håll koll på koket i Celsius & Farenheit upp till 220°(400°).
315 kr
Köp
Info
0
Termometer med spett -50 till 300°C Patisse
219 kr
0
Termometer med spett
Kolla innertemperaturen
173 kr
Köp
Info
0