Användarnamn

Tryffel diamanter under jordTryffel är en underjordiskt växande svamp, en delikatess som används som krydda till en mängd rätter. 
Den vita tryffeln som växer i Italien, Slovenien, Kroatien och Serbien anses ofta vara mest exklusiv. 80% av all vit tryffel som produceras i Italien är från Alba i Cuneo varför vit tryffel ofta kallas för Albatryffel eller Piemontesertryffel.

Mest känd bland i matlagningssammanhang är kanske de svarta tryfflarna, périgordtryffel och bourgognetryffel. Périgordtryffeln växer i huvudsak i södra Frankrike, norra Spanien och Italien, ofta under ekar. Bourgognetryffeln är mer allmän och växer i princip i hela Europa. Gotland är hittills den nordligaste fyndplatsen.

Svampen växer från någon centimeter under marken till några decimeters djup och är en mykorrhizasvamp som lever i symbios med levande träd bland annat ek, hassel och bok. Fruktkroppen som är potatisliknande till formen är mörkbrun till svart. 20–100 millimeter i diameter och kan väga upp till 0,5 kilo. Det hårda skalet består av små pyramidliknande upphöjningar. Därför är den lätt att skilja från andra tryffelarter. Den har en intensiv och angenäm doft. Fruktköttet, som också är hårt, är till en början vitt och får vid full mognad en grå-, gul- till brunmelerad ton.

Bourgognetryffel förekommer i två varianter i matlagningssammanhang där man skiljer man mellan sommartryffel och svart hösttryffel eller vintertryffel. Sommartryffel avser fruktkroppar som mognat före huvudsäsongen. Det handlar dock om samma art. Bourgognetryffel har uppskattats som matsvamp sedan urminnes tider på grund av sin säregna arom och smak. Man ansåg förr att svampen var potens- och intelligenshöjande.


HÄR! hittar du recept med tryffel.

Nedan ser du en del av den tryffel och de tryffelprodukter du kan köpa på FreakyKitchen.se.

/ Inspiration / Tryffel

Sortera på:
Balsamico med tryffelsmak
Italiensk tryffel & balsamico
110 kr
0
Hel svart tryffel
Äkta vara i saltlake
110 kr 123 kr
0
Parmesan- & tryffelkräm
2 godsaker i en fantastisk kombination
105 kr
0
Skivad tryffel 30g
Skivad italiensk delikatess
113 kr 137 kr
0
Tryffelhyvel
Det ska vara tunna skivor
249 kr
0
Tryffelkräm på svart tryffel
Italiensk tryffel
99 kr
0
Tryffelkräm på vit tryffel
Italiensk vit tryffel
110 kr
0
Tryffellinguine 250g
Kvalitetspasta med äkta tryffel
59 kr
0
Tryffelolja med vit tryffel 100ml
Olja med smak av vit tryffel
99 kr 107 kr
0
Tryffelsmör
Smör med italiensk tryffel
89 kr
0