franska köket

Användarnamn

I Frankrike tar man stor ära i matlagningen och konsumeringen av maten. Måltiderna njuts i sällskap av familj och vänner i lugn och ro. Maten görs med kärlek och med recept som gått ner i generationer. Man njuter av mindre portioner och äter ofta tre rätters middag.

Aperitif


En torr champagne eller torr vitt vin är vanliga dryck man konsumerar som aperitif. Aperitif är en fördrink som man innan middagen dricker vid sidan om klassiska ostar och frukt. Aperitifen är oftast torr och mer bitter. 

Förslag på aperitif och förrätter:

- Dubonnet med tillverkad ank/gåslever
- Champagne med sniglar

Digestif


Efterrättsdrinken "digestif" är oftast en yrtig bitter dryck som till exempel amaretto. Man dricker digestif då det sägs att det hjälper med matsmältningen. Vid sidan om drinken serveras kaffe och klassiska efterrätter som macarons och créme brûlée.

Förslag på digestif och efterrätter:

- Brandy med kaffe och madeleine kakor
- Cognac med chokladtårta