Mal kött i köttkvarn. Tips på FreakyKitchen.

Användarnamn

Mala kött i köttkvarn
Några snabba tips för dig som vill mala egen köttfärs och lite tips om hur du bäst använder och skyddar kniven och hålskivan i kvarnen. Tipsen funkar lika bra för dig som använder manuell kvarn som för elektrisk.
Att mala fryst kött är ett smart tips, allt blir bättre, utom att det blir väldigt kallt om händerna.
För att öka malningseffekten och få ner värmeutvecklingen som uppkommer av friktionen mellan kniven och hålskivan kan du tärna köttbitarna och frysa tärningarna i ca 6 timmar. Köttärningarna ska vara så hårda att du nätt och jämnt kan dela dem. Med fryst kött 3-dubblar du malningshaltigheten, färsen blir bättre mald, kniven och hålskivan skonas av nerkylningen och campylobakteriehalten i köttfärsen minskar. 
Anledningen till att hinnor gärna fastnar runt kniven beror ofta på att köttet är för varmt, det problemet minskar radikalt när du mal fryst kött. Du kommer att bli förvånad när du ser hur mycket snabbare det frysta köttet mals jämfört med varmt kött.  

Köttkvarnens knivar behöver inte slipas de blir slipade mot hålskivan. Det är i första hand hålskivan som fungerar som "kniv". När du mal kött ska du stänga av kvarnen direkt om du ska göra något annat i mer än 5 sekunder. Gör det för att spara hålskivan och inte bränna sönder "eggen" via värmeutveckingen som bildas mellan kniv och hålskiva.  Är kniven utsliten eller trasig kasta den och köp en ny. En dålig kniv kan skada hålskivan.
Proffsen mal kött i  kylrum.

Hålskivan kan du slipa så här:
Med hjälp av en glasskiva kan du slipa hålskivan med carberundum i cirkelrörelser på glasskivan. Börja med grov carberundum och gå sen över till den finare sorten.

Skruva inte på klämringen för hårt, då finns risken att hålskivan förstörs och blir slö. Klämringen ska bara spännas med kraften du har i tummen och pekfingret.Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: b7veMr (motverkar spam)
Inga kommentarer