Användarnamn

Umebushi ekologiska ClearSpring

Japansk smaksättare
189 kr
Frisk smaksättare
Leveranstid:
Artnr:
11910
Umebushi ekologisk japanskanska inlagda plommon i glasburk                     
Umeboshi är en mjölksyrad torkad frukt ofta kallad japanskt plommon eller på japanska, ume.
Dessa inlagda japanska plommon har en karaktäristisk saltsyrlig smak och är en traditionell, mycket populär japansk ingrediens. Frukterna är dock mer släkt med aprikoser än plommon.

Umeplommon äts oftast tillsammans med ris. Så som den är eller instoppad i en risboll, onigiri.
Japanska matlådor (bento) innehåller ofta en umeboshi som dekoration ovanpå riset eftersommeboshi anses ha en konserverande verkan, enligt husmorsdevisen "ett litet plommon i matlådan håller innehållet fräscht hela dagen".

Umeboshi är syrliga, klibbiga salt saltade plommon med skarp smak som länge har varit en viktig del av det japanska köket och folkmedicinen. Små bitar ger sush till sushi och risbollar och kan gnuggas på kokt sockermajs eller i andra rätter. Smaken är en koncentrerad och endast en liten mängd behövs.
Umeboshi används traditionellt som matsmältningsstärkande medel. 

Dessa umeboshi är av bästa kvalitet, framställda enligt ursprunglig japansk tradition i liten skala av en familj i Wakayama, det mest kända ume fruktodlingsområdet i Japan. De brinner för småskaligt jordbruk och livsmedelsproduktion, hanterar sin fruktträdgård med hjälp av organiska metoder och följer den traditionella långsamma praxis med mjölksyrabitning när de gör sin utsökta umeboshi.

De skördar sin frukt i slutet av juni när den är delvis mogen och saften fortfarande är tillräckligt syra för att ge önskad syrlighet. Plommonen plockas för innan de är helgt mogna och förblir hårda. Efter skörden blötläggs frukten över natten för att ta bort all bitterhet. Sedan packas den på fat med saltlag och lämnas att beta i några veckor. Hemligheten med betningsprocessen, säger tillverkaren, är att låta de fördelaktiga mjölksyrabildande bakterierna utvecklas innan andra konkurrerande bakterier tar över. Rätt mängd salt är viktigt eftersom mjölksyrabakterier är salttoleranta medan många andra bakterier inte är det. Faten förvaras på en sval, mörk plats. Efter några veckor torkas plommon under solen, varefter de genomgår en kort syltningsprocess med massor av kryddor. Resultatet blir en av de absolut bästa Umeboshi-produkterna du kan hitta i Japan.

Orsaken till att ume läggs in och torkas är att de innehåller mycket citronsyra och är väldigt sura och enligt japanerna helt oätliga råa. 

Användning: Umeboshi kan tillsättas i små bitar till sushi, risbullar och andra rätter.
Innehåll: 200 g i glasburk

Innehåll: Japanska umplommon * (79%), havssalt, shiso (perilla) blad * (4,2%) * ekologiskt odlade.
Näringsvärde per 100 g:
Energi 137 kJ / 32 kcal
Fett 0 g - varav mättade fettsyror 0 g Kolhydrater 1,7 g - varav sockerarter 1,2 g
Protein 0,6 g
Salt 19,4 g
Tillverkad i Japan
Visa mer
Visa mindre
Vikt: 200g
Antal i förpackningen: 1 glasburk
Kanske gillar du även någon av dessa:
Sushi-ingefära ekologisk Gari
Gari - inlagd japansk ingefära
75 kr
0
Miso hatcho ekologisk i squeezebag
135 kr
0
Misopasta på råris ekologisk GENMAI
GENMAI - Miso på sojabönor och ris
112 kr
0
Misopasta på korn ekologisk MUGI
MUGI - Riktigt mörk miso
139 kr
0
Mer från Clearspring
Shoyu-soja ekologisk 150ml
Äkta japansk Shoyu
49 kr
0
Sushiris ekologiskt
Ris till din egen sushi
62 kr
0
Mirin av ris
Äkta japansk mirin utan tillsatser
69 kr
0
Andra köpte även
Mirin av ris
Äkta japansk mirin utan tillsatser
69 kr
0
Granskottsolja från Högtorp Gård ekologisk
Har serverats på Nobel & fått silver i "Innovativt mathantverk" vid SM i Mathan...
178 kr
0
Tjärsirap från Högtorp Gård ekologisk
"Urläcker smakkombination av sötma och tjärans sträva rökighet"
193 kr
0
Ramslökskapris från Högtorp Gård
"Pepprigt, lite syrligt & salt"
197 kr
0