Espelettepeppar - en fantastisk krydda

Användarnamn

Espelettepeppar är en mild chili unik för den baskiska staden Espelette i departementet Pyrénées-Atlantiques i sydvästra Frankrike. Espelette används traditionellt vid härdning av Bayonne-skinkor men är kanske mest känd som ingrediens i Piperade. Piperade är en grönsaksgryta med grön paprika, lök och tomater kryddad med just espelette. Ingredienserna i rätten återspeglar färgerna i den baskiska flaggan.

Espelette kom till Baskien på 1500-talet från Mexiko. Med tiden gjorde det baskiska folket den till egen variant och år 2000 tilldelades kryddan den skyddade ursprungsbeteckningen (SUB).

Idag är denna exklusiva chilepeppar en viktig och populär ingrediens i det sydfranska och baskiska köket. . Den ger smak i många regionala specialiteter. Dess fruktiga värme finns i många traditionella baskiska rätter, inläggningar, patéer, soppor och grytor.

Använd espelettepeppar i din matlagning för att få härlig smak av den baskiska regionen. Prova i soppor och såser men smaksätt mot slutet av tillagningen för att bevara den fulla smaken. Den går bra ihop med ägg, fisk, kött, potatis och andra grönsaker eller som ett mildare alternativ till cayennepeppar.

Piment d'Espelette skördas i slutet av sommaren och i september hängs karakteristiska girlanger av chilepeppar från balkonger och husväggar i staden och dess närområden.

Efter att frukten torkats och rostats mals den till ett grovt orange pulver. Chilipulvret har en nyanserad och fyllig, mogen karaktär med en kryddighet som kännetecknas av en subtil hetta.

Piment d'Espelette är en mycket behaglig och god krydda. Styrkan i smaken ökar i takt med mognaden.

En mycket populär festival för piment d'Espelette hålls i regionen varje år i oktober månad .

Piment d'Espelette